DÓZSA CSILLA

DÓZSA CSILLA – Deutschraum Nyelviskola, nyelvtanár

 

„Nem szeretnék bármit csinálni, éppen ezt akarom és éppen itt!”

DÓZSA CSILLA

Végzés éve: 2014 – SJE Tanárképző Kar magyar–német nyelv és irodalom tanári szak (Mgr.)

 

Munkahely: 2015 – Deutshcraum Nyelviskola, tulajdonos, tanár

 

Csilla a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Filozófiai Karán kezdett tanulni fordító és tolmács szakon magyar és német nyelvet. „Mindig is tudtam, hogy Komárom nagyon közel áll a szívemhez, de igazából akkor döbbentem rá mennyire, amikor már az első besztercebányai hét után azon gondolkodtam, hogyan tudnék inkább az itteni egyetemre átjelentkezni. Utólag ezt mindig megfutamodásként értékelem, biztosan ki lehetett volna bírni azt a 4 évet 200 km-re Komáromtól is, de végül is nem bánom.” Pedig tanári pályája kezdetén sokszor érezte, hogy ez a közeg nem neki való. „Pár sikertelen próbálkozás után elkönyveltem, hogy nem passzolok a közoktatásba, de ez még nem jelentette azt, hogy tanítani se szeretnék.Így jött az ötlet a saját nyelvstúdió elindításáról. Csilla immáron 6 éve dolgozik vállalkozóként, a belvárosban bérel egy kis termet Deutschraum néven, ahol kizárólag németet oktat. „Erre azért vagyok büszke, mert sokan gondolták azt, hogy ilyesmiből csak akkor lehet megélni, ha az ember angolt tanít. Nagyon örülök, hogy bebizonyítottam, nem így van.” A tanítás mellett Csilla fordítással is foglalkozik, német, magyar, szlovák és angol kombinációkban, egyelőre még csak nem hivatalos szövegeket. „Szeptemberben szakfordítói vizsgára készülök, majd a tolmács vizsgát is szeretném letenni. Ezzel végtére is visszacsöppenhetnék oda, amit eredetileg terveztem.”

 

Csilla gyakran megkapta a kérdést: Ha ilyen jól beszéled a nyelveket, miért nem mentél még külföldre? Miért kínlódsz azzal, hogy németül tanítsd az embereket? Kint bármit csinálhatnál… „Először is, nem szeretek az otthonomtól távol lenni, másodszor: egyátalán nem érzem kínlódásnak a tanítást, harmadszor pedig nem szeretnék bármit csinálni, éppen ezt akarom és éppen itt. Szerencsés vagyok, hogy a munkám változatos, és közben ott végezhetem, ahol nekem tetszik.”

 

Mit üzen Csilla a (leendő) hallgatóknak? 

 

 „Ennek az országnak nagy szüksége van a vállalkozó kedvű fiatalokra, légy Te is büszkén egy közülük. Szívesen bizonyítom be, hogy kisvárosunkban sem lehetetlen sikerre vinni az ötleteket. Nem mondom, hogy könnyű, de ha szereted a kihívásokat, menni fog. Nyilván leginkább utólag örülünk a kihívásoknak, amikor már sikerült legyőzni őket.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.