Szakács Roland

Szakács Roland – Tatabányai SZC Kultsár István Technikum és Szakgimnázium, igazgatóhelyettes

 

„Nem akartam rögtön a legjobb lenni!”

Szakács Roland
Szakács Roland

 

Magyar-történelem szakos tanárokból Dunát lehetne rekeszteni – tartják sokan. Azt azonban sokszor elfelejtik, hogy a felvidéki magyaroknak az igazi magyar történelmet tanítani rendkívül fontos szerepkör. Szakács Roland 2014-ben végzett, majd 4 évvel később már igazgatóhelyettesként remekelt.

 

Roland az oktatók szakmai színvonalában és hozzáállásukban látja a legnagyobb erőt. „Bátran kijelenthetem, hogy remek tanáraim voltak a Selye János Egyetemen. Olyan történészek, irodalmárok, irodalomteoretikusok, akik tudásuk legjavát adták át.” Szerette az előadásokat és a szemináriumi műhelymunkákat. Igyekezett ellesni, azokat az apró pedagógiai, módszertani és emberi nüánszokat, melyekről a tankönyvek nem szólnak. „Egykori csoportársaim nevében is mondhatom, hogy komolyan vettük az egyetemi éveket, annak minden kikapcsolódást biztosító lehetőségével együtt.

 

Roland remek lehetőségnek tartja a Tudományos Diákköri Konferencia megszervezését is, hiszen itt a hallgatók megmutathatják a választott szakjukban való mélyebb jártasságot. „Többször is indultam TDK-n. A legnagyobb sikerem a 2013-as egyetemi fordulón elért 3. hely, ami után megnyertem a nyitrai FTDK-t. Így nemcsak az országos döntőbe jutottam be, de mindez együtt járt egy brüsszeli tanulmányúttal is.“

 

Az egyetemi pedagógiai gyakorlatok rádöbbentették Rolandot, hogy nem elég a megszerzett tudás, a modern pedagógia ennél jóval összetettebb. Bodrogközben születtem, Felvidék keleti csücskében. Tudtam azonban, hogy a kétparti Komáromban és környékén hamarabb találok munkát. Így is lett.” Roland jelenleg a dél-komáromi Kultsár István Technikum és Szakgimnázium középiskolában találta meg a helyét. A Selye János Egyetemen szerzett diplomának igenis van értéke. Mindig igyekeztem a megszerzett oklevélnek megfelelően helytállni, így teszek ma is. A diplománknak addig lesz ereje, amíg a végzett hallgatók nem csupán néhány hónapnyi kalandnak élik meg az egyetemi létet.”

 

Roland egy alapítványi szakgimnáziumban kezdte tanári pályafutását. Egyedüliként tanított történelmet az intézményben. A versenyek és az aktuális érettségi vizsgák is nekem jutottak, majd félév után osztályfőnök lettem. Idővel aztán úgy éreztem, egyre inkább megszűnik körülöttem az alkotó légkör, ezért 2017-ben váltottam. Egy év után elvállaltam a felkérést az igazgatóhelyettesi posztra. Kíváncsi voltam, hogyan birkózom meg az új kihívásokkal. A titok talán, hogy nem akartam rögtön a legjobb lenni. Előbb meg szerettem volna tanulni, hogyan lehet a legjobbak közé kerülni. Ez egy hosszú folyamat, de megéri. Kitartás, szorgalom és alázatosság kell hozzá.” Sőt, beiratkozott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem vezetőképző szakára is. „Értékes kapcsolatokra és tapasztalatokra tettem szert. Ma már kellő rutinnal végzem a feladatokat. Megtanultam rendszerben dolgozni, átlátni egy szervezet működését, a diákok szokásaitól egészen az iskolavezetésig.

 

Mit üzen Roland a mai hallgatóknak? 

 

„Olyan tanár legyél, akiben egyszerre összpontosul a mély elméleti tudás, az empátia, az együttműködés, a kreativitás és a megfelelő mennyiségű humor. A tiszteletet és megbecsülést csak Te magad tudod kivívni, ezekhez idő, energia és sok-sok munka kell! Találd meg a közös hangot a diákokkal, csak így lehetsz sikeres. Bizonyítsd be, hogy tudsz eredményes lenni! Hajrá S. J. E.!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.