Csicsay Imre

CSICSAY IMRE – Selye János Egyetem, doktorandusz tanár

 

„Egyetemistának lenni életérzés és életforma. Minden mozzanatnak, apró történésnek meg van a maga romantikája és tanulsága.”

Csicsay Imre

Végzés éve: 2017 – SJE Tanárképző Kar informatika – történelem tanári szak (Mgr.)

 

Munkahely: 2017-2020 – Jedlik Ányos Technikum, Győr, tanár

 

Imi végig az egyetem során aktív hallgatói életet élt, a hallgatói önkormányzat tagjaként, valamint kollégiumi évei során is rengeteg élményt szerzett. Olyannyira megszerette alma materét, hogy mikor megtudta, hogy elindult a matematika-informatika doktori program, a honvágy és az új lehetőség felfedezésének vágya visszahozta őt az egyetemre. „A doktoranduszkodás előtt 3 évig tanítottam Győrben, ahol a tanári lét minden percét élveztem. Nem csak a konkrét tudásátadást, de a nevelés részt is. A tanár nagy előnye a kongruencia. A diákok érzik, ha egy tanár mást beszél és mást cselekszik, vagy olyat vár el, amire ő maga sem képes. Az a célravezető, ha őszinte vagy a gyerekekkel – ekkor érzik igazán, hogy ember-ember kapcsolatként veszed őket.” Imi az órái során az anyagot a saját életéből vett példákkal adta tovább, így a diákok számára is befogathatóbb, elképzelhetőbb volt a tanulni való. Az ’és ezt mikor fogjuk használni?’ típusú kérdések az ő esetében ritkán fordultak elő, pontosan ezért. „Ha az idő engedte, vagy valami esemény indikálta, ’az élet nagy dolgairól’ is beszélgettünk a tanulókkal. Ilyenkor a multiperspektív szemléletre, a kritikus gondolkodásra és minden dolog megkérdőjelezésére próbáltam rávezetni őket. Magyarán: hogy az élet nem fekete-fehér.”

 

Ezt követően a Matematika Tanszék újabb szerteágazó feladatokkal látta el Imit, hiszen főmunkaidőben tanul, oktat és kutat egyaránt. „A státusszal járó kihívások hullámzóak, hiszen vannak olyan helyzetek, amelyek megoldása több új kompetencia elsajátítását igényli. Ha viszont a megoldás sikeres, a benne rejlő sikerélmény is kellemesebb.” 

 

Imi elmondása szerint élete legszebb 5 évét köszönheti az intézménynek, nem beszélve azokról a kapcsolatokról, kompetenciákról, élményekről, tudásról, amit az itt eltöltött évek alatt szerzett, kialakított és megélt. „Egyetemistának lenni életérzés és életforma. A Selye János Egyetem pedig egy jó hely. Hihetetlen, de még a vizsgákra is szívesen emlékszem vissza. Az egyetemi évek minden perce, a kudarcokkal együtt, így visszatekintve megszépül. Az összes mozzanatnak, apró történésnek meg van a maga romantikája és tanulsága.”

 

Mit üzen Imi a (leendő) hallgatóknak? 

 

„Ha ki kellene emelnem valamit, az elsősorban az egyetemi közösség, az SJE Hallgatói Önkormányzat alkotta kis család lenne, és persze a Sirály Kollégium, amihez sok-sok euforikusnak mondható emlékem kapcsolható. Az egyetemi éveket bölcsen használjátok ki, éljétek meg ezt az életérzést. Természetesen a tanulás az első, de megfelelő időbeosztás mellett jusson idő ’élni’ is: szórakozni, bulizni, utazni, kapcsolatokat építeni és az ifjúsági szervezetek, közösségek aktív tagjaként készülni a Nagybetűs Életre.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.