JÓBA TAMÁS

JÓBA TAMÁS – Jókai Mór Alapiskola, tanár

 

„Amikor az órámon egy kislány a pad alatt könyvet olvasott, akkor döntöttem el, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy érdekessé és vonzóvá tegyem a tananyagot.“

Jóba Tamás

Végzés éve: 2010 – SJE Tanárképző Kar angol nyelv és irodalom–történelem tanári szak (Mgr.)

 

Munkahely: 2016 – Jókai Mór Alapiskola, igazgatóhelyettes, tanár

 

Tamás még az államvizsgái előtt több intézménybe szétküldte az életrajzát a környéken. Sok iskolából visszajelzést kapott, be is hívták interjúkra és végül a Jókai Mór Alapiskola mellett döntött, mivel ide konkrétan történelem és angol szakos oktatót kerestek. „Nagyon nehéz volt a kezdet, sok mindenbe bele kellett tanulnom és olyan dologgal megismerkedni, ami a tananyagban nem volt benne.“ Napi 5-6 órás tanítás rengeteg előkészülettel jár, miközben a diákok igényeivel is foglalkozni kell. Egyetemi éveiből legszívesebben Vajda Barnabás óráira emlékszik vissza, aki kellő alapot nyújtott a későbbiekhez, „Amit nem sikerült gyakorlati órákon elsajátítanom az az volt, hogyan tudjak egészséges kapcsolatot teremteni a diákokkal, s eközben egy igazán jó órát tartani, hogy ne csak a teoretikus tudásuk bővüljön, hanem bizonyos készségekre is szert tegyenek. Ezt igazán megtanulni 3 évembe telt.

 

Tamás tanítani szeret a legjobban, ezért a módszereit szeretné továbbfejleszteni. „Amikor az órámon egy kislány a pad alatt könyvet olvasott, akkor döntöttem el, hogy mindent meg fogok tenni azért, hogy érdekessé és vonzóvá tegyem a tananyagot.“ Elkezdett saját feladatlapokat kidolgozni és úgy érzi megtérült a befektetett munkája. „Egy nemrég készült felmérés alapján ugyanis a tanulók kedvenc órája a történelem lett, A második legtöbb időt töltik ennek tanulásával a szlovák nyelv után.“ A vezetői szerepet és annak tudományát Tamás folyamatosan tanulja, hiszen együtt dolgozik az oktatókkal és a szülőkkel is. „Rá kellett jönnöm, mennyire eltérő motivációs stratégiát kell velük szemben alkalmazni, hogy úgy tudjak velük kommunikálni, ahogy a diákjaimmal.“ A menedzsmentet jelenlegi munkaköre megköveteli, a későbbiekben ezáltal egy teljes iskolát is el szeretne tudni vezetni.

 

Mit üzen Tamás a (leendő) hallgatóknak? 

 

„A tanári pálya szerintem teljesen hivatás kérdése kellene, hogy legyen. Akkor tudok több időt fektetni és pluszt vinni a munkámba, ha szeretem, amit csinálok. Az a jó ebben, hogy igazából nem is vesz ki energiát belőled, mivel visszakapod azt a környezetedtől. Amikor már megtanulsz a diákok nyelvén értekezni velük, élvezni kezded a szakmát és ebben én máig nem is tudok elfáradni. Mindemellett a vezetőség is sokat vár el, ha plusz funkciót vállalsz, de ha jól csinálja az ember, akkor az akadályok könnyedén teljesíthetőek.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.