Pólya Katalin

PÓLYA KATALIN – az SJE RTK adjunktusa, református lelkipásztor

 

„Tanáraink nem csupán oktattak, hanem életre neveltek.”

 

Pólya Katalin

 

Végzés éve: 2009 – SJE Református Teológiai Kar, teológia (PhD.)

 

Munkahely: 2006 – református lelkipásztor

 

Az SJE kezdetekor induló doktoranduszi (PhD.) képzésének az első hallgatói közt szerepelt Katalin is, a Református Teológiai Kar hangulatát pedig mindvégig nagyon családiasnak érezte. „Tanáraink nem csupán oktattak, hanem életre neveltek, a lelkipásztori szolgálatra megfelelően és nagy odaadással felkészítettek.” Ráadásul a végzősöknek a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház szinte kivétel nélkül (természetesen a megfelelő képességi vizsgák letétele után) szolgálati helyet, állást is biztosít, így tehát az egyház által szervezett továbbképzők és találkozók alkalmával kialakult kapcsolatokat azóta is fenntartják. „Férjemet is a teológus évek alatt ismertem meg. Az évfolyamtársi ismeretségből barátság, majd szerelem szövődött. Az ismerőseim körében többekkel is megesett, akik azóta is boldog családként működnek.”

 

Szép emlékként gondol vissza a hangulatos, éjszakákba nyúló beszélgetésekre és a közös kiszállásokra úgyszintén. „A gyülekezetben végzett istentiszteleti szolgálatokra mikrobusszal jártunk, ezen alkalmakkor igét hirdettünk, énekeltünk, bizonyságot tettünk, és az adott gyülekezet körében az istentiszteletet követően vendégeskedtünk, miközben szabadon elbeszélgettünk annak idős, fiatal tagjaival. Ezek az egyedi élmények azok, melyek igazán megfűszerezték és valódi egyetemista évekké formálták a Selye János Egyetemen eltöltött éveinket.”

 

Katalin számára kivételes lehetőséget jelentett az is, hogy két szemeszternyi időt tölthetett el Németországban, a református teológia egyik partnerintézményében. „Nem csak a nyelvtudásom emeltem olyan szintre, amit azóta is számos esetben kamatoztattam az egyház vagy a kar javára, hanem olyan módszerekkel, ismeretekkel is gazdagodtam, melyek jócskán megelőzték az itthoni lehetőségeket.” Ennek köszönhetően Katalin később, már mint református lelkipásztor, a német nyelvterületen megszervezett konferenciák állandó delegáltja lett.

 

A lelkésznő az egyetem berkeiben maradva jelenleg teológusok lelki gondozója, ugyanakkor férje mellett, Párkányban, beosztott lelkipásztorként is szolgálatot teljesít.  A “komáromi teológus” kifejezés ráadásul időközben szinte márkajellé vált, és a Selye János Egyetemen végzettek számos téren bizonyítják rátermettségüket, felkészültségüket hazai és külföldi terepen egyaránt.

 

Mit üzen Katalin a (leendő) hallgatóknak? 

 

„Azt kívánom, hogy dolgaitokat tiszta szívvel és emelt fővel végezzétek, mert ez a környezetetekre, megítélésetekre is kihatással lesz. Ha nyitottak vagytok az ismeretekre, Komárom egy rendkívül jó hely arra, hogy ezeket az ismereteket keresve meg is találjátok azokat. Ha mindemellett pedig Isten gondviselő szeretetére is ráhagyatkoztok, bizonyosan nem fogtok csalódni.”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.