Morvai János

MORVAI JÁNOS – Arriva a.s., középvezető

 

„Aki akarja, megtalálja az utat! Akiben alázat és akarat van, az sikerre viheti.”

Morvai János
Morvai János

Végzés éve: 2010 – SJE GIK, Vállalatirányítás (Mgr.)

 

Munkahely: 2010 –  Arriva a.s.

 

János erős alapokkal indult, hiszen a hidaskürti magán kereskedelmi akadémiáról egyenes út vezetett számára a gazdaságtudományok felé. Ide kerülvén aktív szerepet töltött be az egyetem hallgatói önkormányzatában, illetve a Harsányi János Szakkollégiumban. „Továbbképzésekre jártunk, meghívott közgazdászok és pszichológusok adtak elő nekünk, külön feladatokat és beadandókat készítettünk. Már akkoriban is sok tapasztalatot szereztünk a konferencia-szervezések, a szponzori támogatások felkutatása, valamint a folyamatos kapcsolatépítés révén.” Aktivitásának köszönhetően az Európai Parlamentben tölthette szakmai gyakorlatát. „Mészáros Alajos képviselő úr támogatta az egyik rendezvényünket, biztatott, hogy keressük őt a jövőben is. Kapcsolatba is léptem vele annak reményében, hogy az EP-be mehessek gyakorlatra. Ha nincs a plusz munka, nincs meg a kapcsolat. Egyúttal a diplomamunkámat is az EP könyvtárában írhattam.” A Brüsszelben töltött egy hónap sokat lendített a nyelvtudásán.A szakmai angolom például jobb is, mint az általános.”

 

János szerint teljesen más nézőpontba kerülnek a dolgok egy egyetemista számára, mintha középiskola után rögtön kikerülnének a munkaerőpiacra. „Máshogy értékeled a világ problémáit az alaposabb megértés révén, ezáltal a megoldásaid is sokkal színesebbek lesznek.” A diplomaszerzést követően rögtön aktív munkakeresésbe kezdett. „A közgazdaság területén is nagyon sok szakirány és tevékenységi kör létezik. Ha leszűkíted a kört, a következő lépés, hogy minden életrajzot az adott munkakörre kell szabni. Nincs olyan, hogy általános életrajz.” Meglátása szerint az egyetemisták túlnyomó többsége sajnos nem tudja, mihez is akar kezdeni a diploma kézhezvételét követően. „Ha nem tudod, mit szeretnél egy vállalattól, ne várd el, hogy veled akarjanak dolgozni.” 

 

Friss diplomásként 27 jelentkező között János is megpályázta az ARRIVA közlekedésfejlesztő vállalatának stratégiai elemző pozícióját. „Ha sikeresen eljutottál az interjúig, készülj fel alaposan! Sok előnyöd származhat abból, ha kideríted, kivel fogsz beszélni, és milyen jellegű feladatokra számíthatsz.” Az első nagyobb feladatuk teljesítését az ARRIVA összeurópai versenyén is díjazták. Középvezetőként Jani jelenleg tender-menedzsmenttel, üzletfejlesztéssel, piackutatással, valamint elemzések készítésével foglalkozik. Ráadásul újra beült az iskolapadba doktori képesítést szerezni. „Minél jobban beleásod magad egy adott problematikába, annál inkább kikristályosodik, mennyi mindent nem tudsz még.”

 

Mit üzen János a leendő hallgatóknak?

 

„Megfelelő szorgalom mellett az egyetem megadja az erős alapokat, az ottani környezet formál csak igazán. A tanár személye nagy hangsúlyt kap, oktat, segít és korrigál, ha szükséges. Amikor azonban belépsz egy munkakörbe, a szakmai alázat, az akarat és a kitartás fog számítani elsősorban. Értékeljétek, hogy térítésmentesen tanulhattok, kiemelten igaz ez a nyelvekre, ami nélkülözhetetlen a szakmai fejlődéshez. Legyetek nyitottak, alázatosak és kitartóak! Figyeljetek, de legyetek egyben kritikusak is!”

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.