Szénási Lilla

SZÉNÁSI LILLA  – dékánhelyettes, Selye János Egyetem

 

„Később tudatosítottam, mit is neveznek belső elhívásnak. Mára érzem, hogy a belső hang jót sugallt és a helyemen vagyok!”

 

Szénási Lilla
Szénási Lilla

Végzés éve: 2006 – SJE Református Teológiai Kar, teológia

Munkahely: 2006 – Selye János Egyetem, RTK

 

Egy teológus külső és belső elhívásra is választhatja hivatását. Külső elhívás, ha valaki gyakran jár templomba, megtetszik neki, ahogy a lelkész prédikál, vagy a hittantanár láttán úgy érzi, ez az, amivel foglalkozni szeretne. Belső elhívás alatt pedig azt értjük, amit nem lehet szavakba önteni. Szénási Lilla a Kálvin János Teológiai Akadémián kezdte meg tanulmányait és a Selye János Egyetemre jelentkezett a hivatalos diploma megszerzéséhez. Háromhetes latin nyelvkurzussal indítottunk, ami rendkívül intenzív volt. Kemény dolog mind a szavakat, mind a nyelvtant megtanulni. A héber és a görög pedig szintén azon tantárgyak közé tartozik, melyek teljesen mások a középiskolai tantervhez képest. Nehéz, ugyanakkor szép és rettenetesen érdekes volt minden egyes óra, mert új volt.” A lelkésznő a Kortörténet, Bevezetés az Ó- és Új Szövetség írásaiba, az Exegézis (írásmagyarázat), vagy a religionisztika (vallástudomány) tantárgyakat emeli ki. „Az összes világvallást átvettük. Mivel nagyon szerettem a történelmet, élveztem a vallástörténetet is. Nehéz, de izgalmas és tanulható tantárgynak tartom. Végül a hitoktatás és a gyakorlati teológia lettek az én területeim.”

 

A mai hallgatóknak jóval több lehetőség áll rendelkezésre, ami a külföldi tanulmányokat illeti. A kar kicsi, kevés a hallgató, így nagyobb az esély elnyerni a pályázatot. A lelkésznő életében meghatározó volt a debreceni teológia hallgatása, illetve a tudományos konferenciák sora. „Ennyi teológus egy helyen nagyon jó alkalom arra, hogy megismerkedjünk.”

 

Szénási Lilla szerint minden tanára, aki egyben gyakorló lelki pásztor is, nyújtott valami pluszt a tananyagon kívül. Egy teológus hallgató megtanulja azt is, hogyan viszonyuljon az emberekhez, a környező vallásokhoz és milyen megfogalmazást alkalmazzon más tanításokkal szemben. „Volt egy professzorom, aki a saját gyülekezeti életéből vett példákat is átadta. Tiszteletre tanított a dolgok és egymás iránt, hogy mit jelent minden helyzetben korrektnek lenni, mit jelent a pontosság, a precizitás fogalma. Adott egyfajta lelki útravalót is.” 

 

Irodai teendők és a tanítás egyaránt a mindennapok részét képzik egy teológus számára. „Heti egy napom teljes mértékben otthon, Martoson telik. A gyülekezettel kapcsolatos dolgok a hittanórákat érintik a helyi óvodában és alapiskolában. Ennek kapcsán fontos megtanulni és tudatosítani, mi az, ami egy adott korosztálynál megvalósítható, hogy hogy gondolkodnak valójában a különböző generációk.”

 

Mit üzen Lilla a (leendő) hallgatóknak?

 

„Egyre nagyobb a lelkészhiány, tehát aki valóban szolgálatba szeretne lépni, nem kell félnie, ez egy biztos álláslehetőség. Ha érzed magadban az elhívást, ne állj ellen! Ha egy rendkívül kreatív szakmára vágysz, ahol nincs két egyforma nap, ami nem egy rutinmunka, itt nem fogsz unatkozni!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.